Aktivnosti u programu Škole za Afriku

Djeca i odgojitelji iz Dječjeg vrtića Omiš po drugi put sudjeluju u programu Škole za Afriku. Prvi put smo sudjelovali 2014. godine. Nositelji aktivnosti su odgojne skupine iz područnih odjeljenja Visibaba i Mali gusar. Do sada su provedene edukativne aktivnosti kroz koje su djeca širila svoje spoznaje o načinu života djece u Africi, a posebno o okolnostima u kojima odrastaju djeca u Etiopiji.  Podsjetili smo se na to koja prava  trebaju imati djeca diljem svijeta, a posebno smo obratili pozornost na obrazovanje kao pravo svakog djeteta.

Temu Afrike razrađivali smo kontinuirano, nizom odgojno –obrazovnih aktivnosti koje su pridonijele dječjem spoznajnom razvoju, a nadasve i njihovom socio-emocionalnom razvoju. U stvaralačkim aktivnostima poticali smo različite oblike kreativnog izražavanja i likovnog stvaralaštva kroz koje su djeca preradila iskustvo stečeno kroz različite aktivnosti.

Veliku podršku programu pružili su nam roditelji djece i svih odgojnih skupina, ne samo iz skupina koje sudjeluju u projektu Škole za Afriku i na tome im od srca zahvaljujemo. Njihovim aktivnim sudjelovanjem prikupljena su značajna novčana sredstva kroz humanitarne aktivnosti koje smo organizirali:

  • Dani kruha (prodaja pekarskih proizvoda i zdravih grickalica)
  • Puzzle „To smo mi“ (prodaja puzzli , motiv – fotografija djece odgojne skupine)
  • Božićni koncert (javni nastup djece)
  • Obilježavanje Međunarodnog dana žena (Cvijet za mamu).

Do kraja pedagoške godine planiramo još jednu humanitarnu akciju koja će se održati u svibnju u okviru obilježavanja Dana Grada Omiša. U pripremi je uzgoj povrtnih i cvjetnih sadnica u plasteniku dječjeg parka Pčelica koje namjeravamo prodavati na sajmu. Do sada je prikupljeno 2120 eura.