Program “Škole za Afriku”

objavljeno: 31/10/2023

Ne postoji riječ predaleko u situacijama kada pomažemo djeci. Ne postoji veća radost od iskrenog osmijeha djeteta koje se igra i uči sa svojim vršnjacima. Postoji cilj: obrazovanje dostupno svima.

Što je projekt Škole za Afriku?

Škole za Afriku zajednička je inicijativa UNICEF-a, zaklade Nelson Mandela te Hamburškog društva za promoviranje demokracije i međunarodnog prava. Cilj je osigurati pristup obrazovanju djeci diljem Afrike (izgradnja škola, osiguravanje pitke vode, izgradnja sanitarnih prostorija, promoviranje škola koje ne diskriminiraju…). Program je pokrenut  2005. godine, a projekt se u Hrvatskoj provodi od 2008.  godine. Dječji vrtić Omiš se prvi put u projekt uključio 2014.godine, kad smo prikupljali sredstva za djecu Etiopije. I ove godine, evo nas ponovo  kako bismo se još jednom založili za dobrobit najranjivije djece u Etiopiji  i njihovo pravo na obrazovanje.

Kako možemo sudjelovati?

Namjera nam je da provedba ovog programa i prikupljanje novčanih sredstava bude prilagodljiva našim uvjetima, interesima i mogućnostima, te da djeci bude zanimljiva i dinamična.

Evo nekih zanimljivih ideja za prikupljanje novčanih sredstava.

 1. Humanitarna izložba dječjih likovnih radova
 2. Izložba ukrasnih predmeta s motivima Afrike
 3. Priredbe s djecom
 4. Izrada blagdanskih ukrasa
 5. Priprema pripravaka od voća (sušene grickalice, džem, kompot i sl.)
 6. Priprema pekarskih proizvoda
 7. Prikupljanje PVC ambalaže
 8. Humanitarni sajam dječje odjeće , slikovnica , igračaka i sl.
 9. Sportska događanja u kojima sudjeluju djeca i roditelji.
 10. Dan afričkog cvijeća
 11. Etiopski začinjeni sajam.

Djeca dječjih vrtića Visibaba i Mali gusar su sa svojim odgojiteljicama sudjelovala  u obilježavanju Dana kruha (16.X.) Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva (17. X.)  i Dana jabuka (20.X.) s ciljem da između ostalog, osvijestimo  kako glad u svijetu postoji i kako su mnogi  njihovi vršnjaci gladni.

Tijekom obilježavanja navedenih datuma djeca su izrađivala krušne mrvice, od prethodno zbrinutog kruha koji je preostao nakon obroka u vrtiću, a od  jabuka  su napravili   zdrave suhe grickalice.  Bila je to zanimljiva prilika za oživljavanje nekih tradicijskih aktivnosti i običaja, ali i prigoda da djeca svoje „proizvode“ ponude roditeljima, bakama i djedovima, susjedima, prijateljima i tako prikupe sredstva potrebna za pomoć djeci Etiopije.

Idući mjesec organiziramo akciju prikupljanja pet ambalaže, obilježavamo Svjetski dan djeteta /obljetnica Konvencije o pravima djeteta (20.XI.) i Međunarodni humanitarni dan (23. XI.).

Pratite nas i dalje!  Stvarajmo bolji svijet za djecu!