Radionice za roditelje „Rastimo zajedno“

objavljeno: 06/09/2011

Svrha i cilj radionica
Program radionica za roditelje „Rastimo zajedno“  nastao je unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici, Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.
Svrha je radionica omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške koji roditeljima koriste u ispunjavanju njihovih roditeljskih odgovornosti te promiču rast i razvoj i roditelja i djeteta.
Cilj  radionica je da roditelji kroz vježbe, igre i razgovor izmjenjuju ideje, upoznaju bolje sebe kao roditelja i sagledavaju načine na koje se odnose prema svom djetetu. Uz  to, voditeljski tim ih upoznaje s teorijskim, znanstvenim pogledima na odnose s djecom i na roditeljstvo koje je u djetetovom najboljem interesu. Također se mogu uvježbavati različite komunikacijske vještine neophodne za kvalitetan odnos na relaciji roditelj – dijete.
Osnovni pristup u radu s roditeljima je model osnaživanja i partnerstva roditelja i voditelja, jer je cilj programa podrška i osnaživanje, a ne poduka.

Kome su namijenjene radionice
Radionice su namijenjene roditeljima djece do tri godine. Međutim, posjećivali su ih i roditelji djece od 5 i 6 godina. Iz povratnih informacija vidljivo je da su  i oni bili zadovoljni, da su  pronašli  odgovore na mnoga pitanja, a radionice su im bile korisne i za odnos s njihovom starijom djecom.

Sadržaj radionica
Ciklus se sastoji od 11 (dvosatnih)  radionica, koje su međusobno povezane tj. nadopunjavaju se. Budući da tvore cjelinu, ni jedna se radionica ne može održati samostalno, jer radionice slijede jedna drugu smisleno i sadržajno.

Teme radionica su:

 • Roditelji 21. stoljeća
 • Četiri stupa roditeljstva
 • Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta
 • Sva naša djeca i kako ih volimo
 • Slušanje – važna vještina roditeljstva
  Kako dijete uči o svijetu oko sebe
 • Granice – kako i zašto?
 • Kreiramo i biramo rješenja
 • Roditeljske odgovornosti i još neka pitanja
 • Biti roditelj:utjecaj i izbori
 • Završetak i novi početak

 

Tko vodi radionice?
Radionice vodi tim u kojem su tri educirana voditelja. U našem vrtiću tim voditelja „Rastimo zajedno“ čine:
Biljana Borovac – pedagoginja
Blanka Tomasović Todorović – logoped
Anastazija Škarica – odgojiteljica

Voditeljski tim do sada je uspješno održao tri ciklusa radionica kojim su obuhvaćeni roditelji i odgojitelji naše ustanove. Ciklusi za roditelje i ciklusi za odgojitelje održani su odvojeno.

Kako se možete prijaviti na radionice?
Tijekom školske godine, putem plakata, obavijesti, letaka na panoima ili roditeljskim kutićima u vrtiću se  mogu dobiti osnovne informacije o početku održavanja programa radionica. Potrebno je izvršiti prijavu kod odgojiteljice svog djeteta i to čim prije, jer je broj sudionika u radionici ograničen (12 roditelja)

 

Što su rekli dosadašnji polaznici Programa radionica „Rastimo zajedno“

Dobila sam  korisne informacije i savjete koje je moguće primijeniti u odgoju svog djeteta. Puno lakše rješavam različite situacije s djetetom.
Moja djeca su puno sretnija, manje frustrirana i nervozna, Lakše s njima komuniciram.
Najkorisnijim dobitkom za sebe smatram to što sam dobila  znanje o tome kako postupiti u različitim situacijama u odgoju djece, riješiti manje i veće probleme, a razmijenila sam iskustva s drugim roditeljima.
Radionice su bile super! Hvala vam što ste mi pomogli u nekim stvarima.