Posjet službi 112

objavljeno: 15/06/2022

Djeci je od najranije dobi potrebno dati priliku da, uz podršku odraslih stječu  znanja   koja su usmjerena na očuvanje svojih i tuđih života u različitim opasnim situacijama.

Stoga se naš vrtić  uključio  u projekt koji provodi  Crveni križ Hrvatske putem platforme „Sigurne škole i vrtići“, a u cilju zaštite zdravlja i pripreme za različite potencijalno opasne i izvanredne situacije. U sklopu projekta realizirana je tema o žurnim službama.

Dvije odgojne skupine iz vrtića „Pčelica“ posjetile su Područni ured civilne zaštite Split, Županijski centar 112 kako bi „uživo“ vidjeli kako izgleda njihov rad.

Kroz kratki film, prezentaciju i razgovor ljubazni djelatnici službe upoznali su djecu s općim pravilima ponašanja u opasnim situacijama. U pratnji svojih odgojiteljica obišli su prostore u kojima služba radi, poslušali kako izgleda poziv upućen operaterima, a dobili su priliku i sami pozvati broj112 i pri tome pokazati kako su naučili reći svoje ime, ulicu i broj, te opisati „opasnu“ situaciju.

U nastavku druženja, uz sokove i grickalice djeca su otpjevala pjesmicu „Nazvao sam ja 112…“ koju su osmislili zajedno sa svojim odgojiteljicama. Pjesma je  hit skupine.

Evo i teksta:

 

Nazvao sam ja 112

 
Hoćeš li mi ti, doći pomoći?

 
Pao sam u parku i razbio glavu

 
Pozvali smo hitnu da sanira ranu.

 
Nazvao sam ja 112

 
Hoćeš li mi ti, doći pomoći?

 
Šetali po gradu, ugledali stravu

 
Dva su se čovjeka čupala za glavu.

 
Zovemo policiju da riješi svađu.

 
Nazvao sam ja 112

 
Hoćeš li mi ti, doći pomoći?

 
Idemo dalje niz ulicu našu,

 
Na stablo se popela nečija mačka.

 
Halo vatrogasci, spasite stvar

 
Donesite košaru i ljestve sad.

 
Nazvao sam ja 112

 
Hoćeš li mi ti, doći pomoći?

 

Zahvaljujemo gosp. Josipu Trogrliću, tati dječaka Ive i Boška  koji nam je kao zaposlenik u službi 112, pomogao u organizaciji ovog posjeta.

Također  zahvaljujemo gosp. Željku Šeraviću, voditelju Službe za prevenciju i pripravnost, te svim zaposlenicima koji su nam  posvetili svoje vrijeme i pozornost. Nakon ugodnog druženja ispraćeni smo  uz prigodne poklone za svako dijete.

Za uspjeh ovakvih edukacija najvažnija je aktivna uključenost odgajatelja i ostalih odgovornih osoba u vrtiću, a svi do sada uključeni vrtići pokazali su izniman interes i želju za učenjem, vježbom i daljnjom suradnjom koja bi se trebala nastaviti već iduće školske godine.